Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Aanbieding petitie tegen de overvolle klassen groot succes

4 april 2017                    

Om vijf uur in de ochtend begonnen LIA-bestuurders Kim van Strien en Nick Vogels al aan de opbouw van het glazen klaslokaal op het Plein. Met een grote vrachtwagen en een hijskraan werd alles opgebouwd. Binnen in het gebouwtje werd alles neergezet om een echt klaslokaal na te bootsen. De beelden waren schitterend en op de social media werd al snel druk gereageerd. Het beloofde een mooie dag te worden en gelukkig kwam dat meer dan uit.


Om half tien meldden zich 24 leerlingen van scholen uit Den Haag en Rijswijk om getuige te zijn van de aanbieding van de petitie aan een ruime afvaardiging van het Nederlandse parlement. Rond kwart over een kwamen daarvoor een stuk of acht kamerleden langs om onder overweldigende belangstelling van de pers de petitie met daarop meer dan 48.000 handtekeningen in ontvangst te nemen.


Het was mooi om te zien hoe de leerlingen door de politici zeer oprecht werden benaderd en de interactie tussen leraren, politici en leerlingen was een voorbeeld van hoe het altijd zou moeten zijn. Zowel leraren als leerlingen hadden, hoewel het voor politici in formatietijd lastig is om toezeggingen te doen, echt het gevoel dat de urgentie van de petitie ten volle werd ingezien.

Vertegenwoordigers van de aan de formatietafel onderhandelende partijen en vertegenwoordigers van de oppositie partijen kregen de petitie met een grote kaart waarop het aantal ondertekenaars stond overhandigd. Beide kanten van dit politieke spectrum beloofden plechtig de petitie recht te zullen doen, zowel bij de formatie-onderhandelingen als bij de controle daarop.

Voor en na de overhandiging kregen de 24 leerlingen vier lessen voorgeschoteld, verzorgd door Amerika-deskundige Willem Post, Stichting Vluchtelingenwerk en de kamerleden Paul van Meenen (D66) en Peter Kwint (SP). De reacties van de leerlingen waren lovend en er was tijdens de lessen veel discussie en uitwisseling van gedachten. Leraren in Actie is de 'leraren-voor-een-dag' zeer dankbaar voor deze fantastische lessen en de leerlingen zullen deze ervaring niet snel vergeten.


De fantastische ervaring werd nog indrukwekkender door de aanwezigheid van een leger aan journalisten van televisie, radio, schrijvende pers en nieuwswebsites. Hieronder kunt u de links beluisteren en bekijken naar regionale en landelijke programma's. Het was lang geleden dat we het NOS-journaal van acht uur haalden!

NOS Journaal 18:00 uur 
Jeugdjournaal 
NOS Journaal 20:00 uur 
TV West Journaal  
TV Noord Holland 
Radio 1 Live 

Hoe gaan we nu verder? Uiteraard ligt de bal na een campagne van drie jaar, van burgerinitiatief naar petitie, bij de politiek. De onderhandelaars bij de formatie van het nieuwe kabinet moeten er nu mee aan de slag, de oppositie moet hen daarop controleren. Beide kanten van het politieke spectrum hebben ons daartoe gisteren toezeggingen gedaan. Het is nu even afwachten, ook wat betreft het regelen van het benodigde geld. Dit zal uiteraard in een nieuw regeerakkoord komen te staan. 

Mocht de uitkomst daarvan teleurstellend zijn, dan zal Leraren in Actie niet schromen met vervolgacties te komen. Gisteren was een mooie dag, maar we laten ons niet piepelen. 

Alle ondertekenaars dank voor de steun!

Peter Althuizen
Voorzitter Leraren in Actie



LEES REACTIES en/of REAGEER ZELF