Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Laatste reacties

Actualisatie Code Goed Bestuur helpt niet, afschaffen lumpsum wel

                                                                        10 - 12 - 2024


Actualisatie Code Goed Bestuur helpt niet, afschaffen lumpsum wel

 

Op de Algemene Ledenvergadering van donderdag 5 december 2024 stemden de leden van de VO-raad in met een actualisatie van de ‘Code Goed Onderwijsbestuur’. Het is een poging van de VO-raad om, als belangenbehartiger van werkgevers in het voortgezet onderwijs, tegen te gaan dat schoolbestuurders zich schuldig maken aan belangenverstrengeling.

Uit onderzoek van het programma Nieuwsuur blijkt dat sommige schoolbestuurders en toezichthouders ook een nevenfunctie hebben bij een onderwijsadviesbureau. Door de actualisatie hoopt de VO-raad een einde te maken aan de lucratieve schnabbels van schoolbestuurders en toezichthouders die als werkgever verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van ons onderwijs.

Staatssecretaris Paul, die te gast was bij het niet-formele deel van de ALV van de VO-raad, toonde zich enthousiast over het initiatief van de VO-raad tot accreditatie en aanscherping van de Code Goed bestuur. Leraren in Actie (LIA) is uiteraard ook positief over deze actualisatie, maar is van mening dat de nieuwe code ‘Goed Onderwijsbestuur’ de kwaliteit van ons onderwijs niet daadwerkelijk zal verbeteren.

Aanpakken van schoolbesturen en meer verantwoordelijkheid terug naar de minister kan volgens LIA een goede eerste stap zijn naar beter onderwijs, maar er is meer nodig. Schoolbesturen krijgen immers nog steeds via de lumpsum (een grote zak met geld voor de schoolbestuurders ter besteding naar eigen inzicht) een verkeerde prikkel, die uiteindelijk leidt tot rijke scholen en arme klassen.

Dat geld komt vaak niet op de juiste plek terecht - te weten in de klas - om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Het beschikbare geld wordt amper besteed aan kleinere klassen, aandacht voor de individuele leerling, verlaging van de werkdruk en een betere rechtspositie voor leraren en onderwijsondersteunend personeel.

Je kunt de Code Goed Bestuur actualiseren tot je een ons weegt, maar afschaffing van de lumpsum is de enige manier om de onderwijsbestuurders echt terug in hun hok te krijgen.

In het belang van het onderwijs, in het belang van leerlingen en leraren.