Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Laatste reacties

Gefaseerd openen basisscholen

                                                                        02-02-2021

Leraren in Actie wil de basisscholen gefaseerd open laten gaan
 
Dilemma
Volgens de laatste kabinetsplannen lijkt het erop dat de basisscholen per maandag 8 februari open gaan en dat alle leerlingen weer vijf dagen in de week naar school kunnen. We snappen dat het kabinet voor een hels dilemma staat, maar LIA is er niet van overtuigd dat het nu veilig is om direct alle basisscholen volledig te openen. Dit blijkt uit de vele reacties van leden. Op dit punt is het belangrijk dat er op scholen een goede risico-analyse wordt gemaakt, zoals de Arbowet vereist.
 
Gefaseerd naar school
LIA is ook overtuigd van het belang van fysiek onderwijs en is wat dat betreft zeer benieuwd naar de extra veiligheidsmaatregelen waar de regering in de persconferentie mee komt. LIA wil in ieder geval dat de leerlingen weer geleidelijk en gefaseerd naar school gaan. Dit betekent dat leerlingen bijvoorbeeld 2 of 3 dagen per week weer naar school kunnen, maar nog zeker niet de volle week. De andere dagen ontvangen de leerlingen online-les.
Door de helft van de leerlingen op school toe te laten verkleint voor een gedeelte het risico op verdere verspreiding van het virus. Mochten de besmettingscijfers verder dalen en er op basisscholen geen uitbraken zijn, dan kan er eventueel in maart/april afhankelijk van de besmettingscijfers worden gekeken of de scholen weer volledig open kunnen.  
 
Leraren beslissen zelf
Daarnaast moet het voor leraren mogelijk zijn om, als zij zich niet veilig voelen voor de klas, ook niet voor de klas te hoeven staan. LIA kan het zich goed voorstellen dat oudere werknemers, zwangere werknemers of werknemers die in een risicogroep vallen - en hun thuisfront - het nog niet aandurven om voor de klas te staan. Leraren mogen zich niet gedwongen voelen door hun werkgever om dat wel te doen. Wat LIA betreft moet dezelfde beslissingsvrijheid gelden voor kwetsbare ouders en hun kinderen, mede in het belang van overige kwetsbare familieleden.  
 
Leraren moeten voorrang krijgen bij het vaccineren
LIA vindt het verder onbegrijpelijk dat in het onderwijs nog steeds niet versneld wordt gevaccineerd. Wij voelen ons door minister Slob niet gesteund en gehoord. Zeker nu de basisscholen wellicht opengaan en er in het voortgezet onderwijs les wordt gegeven aan examenleerlingen is het niet goed dat voorrang bij vaccinatie nog steeds onbespreekbaar is.