Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Laatste reacties

Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao voortgezet onderwijs


                                                                                       10 - 4 - 2020

'Vitaal beroep' vertaalt zich niet in goede nieuwe cao voortgezet onderwijs.

Er is een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs. De nieuwe cao loopt van 1 januari 2020 tot 1 januari 2021. De vorige cao voortgezet onderwijs liep af op 30 september 2019. Er komt wat geld bij. Eenmalig 750 euro in juni bij een volle baan, 2,75% loonsverhoging vanaf 1 maart 2020 en 0,6 procentpunt extra eindejaarsuitkering. 

De salaristreden voor schoolleiders worden ingekort en de maximale termijn voor het sluiten van tijdelijke contracten voor personeel in dienst bij scholen in het bijzonder onderwijs blijft in principe, behalve bij uitzonderingen zoals krimp, gehandhaafd op twee jaar. LIA vindt het niet goed dat deze regeling voor personeel in dienst bij scholen in het openbaar onderwijs pas op 1 augustus 2021 wordt gelijkgetrokken.

Over verlaging van de werkdruk lezen we niets. In januari staakte het voortgezet onderwijs nog voor een structurele investering voor vermindering van het aantal te geven lessen in de periode 2020 - 2022 naar 20 lessen per week. We  constateren dat hier niet eens een klein begin van terug te zien valt in deze nieuwe cao. Leraren zullen zo geconfronteerd blijven worden met een te hoge werkdruk, met alle negatieve gevolgen van dien voor het lerarentekort.

De bonden die aan de onderhandelingstafel zaten, beroepen zich bij deze nieuwe cao voortgezet onderwijs op de ingewikkelde tijd waarin we ons bevinden en zeggen dat ze het geld voor deze kleine loonsverhoging wilden binnenhalen voordat er dadelijk helemaal niets meer binnen te halen zou zijn.
Ook zeggen deze bonden te hopen dat in een hopelijk betere situatie vanaf 2021 de strijd tegen de hoge werkdruk dan ook weer opgepakt kan worden, indien nodig met nieuwe acties en/of stakingen. Dat betekent dus dat er tot en met het einde van schooljaar 2020-2021 in juli 2021 niets verandert aan de werkdruk voor leraren, vitaal beroep of niet.

Wanneer de omstandigheden zich daar weer voor lenen, staat LIA in ieder geval klaar om zich weer voluit in te zetten voor het verlagen van de werkdruk in het onderwijs.LEES REACTIES   en/of   REAGEER ZELF