Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Laatste reacties

2010-04-25 Handen ineen slaan voor goede CAO

25-04-2010
De meeste politieke partijen maken in hun verkiezingsprogramma duidelijk te willen investeren in het onderwijs. Een gouden kans voor de onderwijsvakbonden om daar in de onderhandelingen met de werkgevers over een nieuwe CAO ook vurig voor te pleiten. Maar niets van dit alles. De grote onderwijsbonden lijken de handdoek al in de ring te hebben gegooid. Leerling en leraar zijn wederom de dupe. Maar LIA wil de nieuwe politiek aan haar beloftes houden.

In een gezamenlijke verklaring van 20 april maakten de vakbonden AOb, ABVAKABO FNV, CNV Onderwijs en CMHF bekend dat leraren niet veel moeten verwachten van de nieuwe CAO: ‘het personeel in het voortgezet onderwijs kan voorlopig niet rekenen op een marktconforme loonstijging en vermindering van de werklast.’

Dit is niet alleen voorbarig maar ook merkwaardig. Veel politieke partijen pleiten in hun verkiezingsprogramma juist voor extra investeringen in het onderwijs. VVD en D’66 hebben het over 2.5 miljard, Groen Links spreekt van ‘miljarden extra’, de SP wil 1.5 miljard en de Christen Unie 1.35 miljard extra. Het CDA en de PvdA spreken zich minder duidelijk uit over extra investeringen, maar de boodschap is duidelijk: investeer in het onderwijs en bezuinig niet.

De onderhandelingen met de VO-raad lopen volgens de bonden stroef omdat het kabinet niet duidelijk maakt wat er met de lerarenlonen gaat gebeuren. Maar in plaats van zich te richten op een demissionair kabinet, moeten de bonden en de VO-raad de handen ineen slaan, hoog inzetten en van de nieuwe politici eisen dat ze hun beloftes gaan waarmaken.

Leraren in Actie, de nieuwe vakbond voor leraren in het voortgezet onderwijs, haalde de afgelopen maanden bijna 7000 handtekeningen op van leraren die ontevreden zijn over het plan van de demissionaire regering om onder het mom van werkdrukverlichting de vakantie in te korten. LIA stelt voor deze handtekeningen om te ruilen voor één handtekening van onze nieuwe politieke leiders om zo hun beloftes om te investeren in het onderwijs waar te maken.

Dat is het beste voor de kwaliteit van ons onderwijs, dat is het beste voor leerling en leraar.

Peter Althuizen     
Voorzitter Leraren in Actie    
Marcel de Haas
Bestuurslid Leraren in Actie
25 april 2010