Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Laatste reacties

2011-03-03 Onderzoek Onderwijsraad

03-03-2011
Maandag 28 februari 2011 heeft de Onderwijsraad een advies uitgebracht, waarbij het belang van hoog opgeleide leraren wordt benadrukt. De minister van Onderwijs schijnt enthousiast te hebben gereageerd. LIA zou ook enthousiast willen zijn, maar ziet een grote discrepantie tussen de met de mond beleden ambitie en de uitvoering daarvan in de praktijk. Ook is de verplichting tot opscholing van leraren en schoolleiders moeilijk te plaatsen als de regering zelf zegt dat opleiding van ondergeschikt belang is: ‘bevoegden en onbevoegden allemaal gekwalificeerd!’ (notitie Werken in het Onderwijs 2011).

Hogere kwaliteit leraren
Ook wordt bijvoorbeeld niet duidelijk hoe we de gewenste masterstudenten het onderwijs in moeten krijgen en houden. Zij hebben veel betere alternatieven en het vak van leraar wordt juist door het huidige kabinet nog onaantrekkelijker gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de vakantiekorting en de nullijn. Er wordt ook niet aangegeven hoe de financiering van het opscholen van bachelorleraren geregeld moet worden. Op zich een goed advies dus, maar nogal gratuit, vindt LIA.

Hogere kwaliteit voortgezet onderwijs
Andere onderdelen van het advies kenden we al van de minister zelf: een focus op de kernvakken met hoge eisen (nu met toetsing aan de hand van de referentieniveaus aan het eind van de tweede klas), aanpassing van de bovenbouw VWO (twee profielen) en opbrengstgericht werken gekoppeld aan een goed leerlingvolgstysteem om de vorderingen van de leerlingen in relatie tot de referentieniveaus bij te houden.

Prestatiebeloning
Tot slot komt de Onderwijsraad weer aanzetten met een advies dat anderhalf jaar geleden ook al als proefballonnetje werd opgelaten en dat door de huidige coalitie met enthousiasme is omarmd: de prestatiebeloning. Ton Elias van de VVD heeft hier onlangs nog een circusnummertje van gemaakt bij Pauw & Witteman. Met ware minachting voor de prestaties van de leraren stelde hij dat excellentie beloond mag worden. Wat hij er niet bij vertelde is dat het uiteindelijk gewoon om een ordinair bezuinigingskunstje gaat. Je haalt 500 miljoen bij alle leraren weg (nullijn) en verdeelt 150 miljoen daarvan weer onder een kleine groep geluksvogels.

Conclusie
Het advies bevat zeker elementen die goed kunnen zijn voor de kwaliteit van het onderwijs, maar er staat niets in dat we niet al wisten of zelf hadden kunnen bedenken. LIA heeft het al vaker gezegd: de adviezen van de Onderwijsraad voegen niets toe aan het onderwijsdebat en worden in het ergste geval door politici ingezet om omstreden onderwijsvernieuwingen te legitimeren. Afschaffen dus, die geldverslindende Onderwijsraad. De minister koopt maar een chihuahua.