Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Laatste reacties

2011-03-09 Excellente leraren

09-03-2011
Daar hebben we de Onderwijsraad weer!  Maandag 7 maart kwam de raad nogmaals aanzetten met een advies dat anderhalf jaar geleden ook al als proefballonnetje werd opgelaten, anderhalve week geleden nog een keer  werd aangekaart door de raad en dat nu al door de huidige coalitie met enthousiasme wordt omarmd: de prestatiebeloning.
 
Ton Elias van de VVD heeft er twee maanden geleden  nog een circusnummertje van gemaakt bij Pauw & Witteman. Met ware minachting voor de prestaties van de leraren stelde hij dat excellentie beloond mag worden. Wat hij er niet bij vertelde is dat het uiteindelijk gewoon om een ordinair bezuinigingskunstje gaat. Je haalt 500 miljoen bij alle leraren weg (nullijn) en verdeelt een klein deel daarvan weer onder een kleine groep geluksvogels. Staatssecretaris Zijlstra, partijgenoot van Elias, is ook enthousiast, minister van Bijsterveldt kirt van plezier.
 
Een op de twintig leraren wordt straks benoemd tot excellent docent en krijgt daarvoor 2500 euro per jaar extra en een lesvrije dag per week. Op die dag mag de excellentie zich bezighouden met het aansturen van minder excellente collega’s en het ontwikkelen van leermateriaal. Dat komt natuurlijk goed uit in een situatie waarin het boekenbudget per leerling door de overheid enorm is verkleind door de van overheidswege toegekende ‘gratis boeken’.
 
Deze schaamteloze vorm van loonpolitiek, bedreven over de rug van de onderwijsbegroting, brengt de onderwijskwaliteit al grote schade toe, maar gelukkig kan de excellente docent de schade nu ietwat proberen te beperken. Jammer alleen dat juist degene die zo excellent les kan geven, nu 20% minder voor de klas zal staan.
 
Gelukkig wordt die tijd gebruikt voor het aansturen van de overige 95% niet zo goede leraren. Ton Elias zei het al: ‘iedereen kent ze, het zijn er ontzettend veel, de leraren die geen orde kunnen houden, een zooitje van hun lessen maken, er met de pet naar gooien en twaalf weken per jaar op het strand liggen’.
 
Wel jammer dat het bij een op de twintig docenten moet blijven. Als er op een school meer excellente leraren zijn, dan hebben zij pech gehad. Het moet natuurlijk wel beperkt blijven tot de essentie van het plan: bezuinigen. Daarbij nemen we op de koop toe dat het plan de verhoudingen in de personeelskamer van de school ernstig zal verpesten. Iedereen werkt zich uit de naad, maar slechts een minderheid wordt beloond.
 
Overigens is M. van Rutten, leraar Engels te Den Haag, er wel heel erg blij mee. Hij is zo’n excellente leraar. Vandaag bood een collega hem al aan zijn tas te dragen en hem koffie in de les te brengen. Wellicht zal de heer Van Rutten deze collega dan ook voordragen bij de onafhankelijke commissie die een assessment zal uitvoeren om de voordracht te monitoren. We kennen overigens ook nog wel een onderwijsadviesbureau dat best wat opdrachten kan gebruiken en het voor een prikkie wil doen. De laatste jaren was het namelijk geen vetpot in die business, omdat het onderwijs weer zou worden teruggegeven aan de leraar. De professional, om in de terminologie van de Onderwijsraad te blijven.
 
Het is al vaker gezegd: de adviezen van de Onderwijsraad voegen niets toe aan het onderwijsdebat en worden in het ergste geval door politici ingezet om omstreden onderwijsvernieuwingen te legitimeren. Afschaffen dus, die geldverslindende Onderwijsraad. De minister koopt maar een chihuahua. Enne, o ja, meteen ook de voor het onderwijs rampzalige VO-raad afschaffen graag.