2013-03-26 Geachte heer Dekker
26-03-2013
Op maandag 25 maart heeft LIA een brief aan de staatssecretaris OCW geschreven met het verzoek om de gegevens over de onbevoegd gegeven lessen in het voortgezet onderwijs openbaar te (laten) maken. Kernpunt is dat ouders terecht verwachten dat hun leerlingen les krijgen van bevoegde leraren. Ruim 30% van de lessen in het voortgezet onderwijs wordt echter gegeven door leraren die niet de juiste bevoegdheid hebben of helemaal niet bevoegd zijn. Gewoon omdat het kan. En het is goedkoop. Zolang we dit met z’n allen niet aan de grote klok hangen, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Op scholen is er uiteraard weinig animo om de bevoegdheidscijfers te publiceren. Eerlijkheid wordt immers afgestraft met leerlingverlies.
LIA heeft dit falen al enige jaren geleden aan de kaak gesteld. We verzanden steeds maar weer in mooie woorden, goede bedoelingen en halve oplossingen en het probleem bestaat nog steeds. Sterker nog, het probleem wordt ieder jaar groter.
Er is kennelijk een wettelijk kader nodig om alle scholen te verplichten de informatie over de bevoegdheid op lesniveau openbaar te maken. Alle gegevens zijn binnen de scholen aanwezig. Een simpele accountantscontrole kan daarbij de stok achter de deur zijn. Zo moeilijk kan het toch niet zijn?
De brief is in verkorte en licht aangepaste vorm op dinsdag 26 maart als opiniestuk in de rubriek Opinie&Debat van de Volkskrant gepubliceerd.