Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Laatste reacties

2010-11-25 LIA gaat HAMEREN

25-11-2010
LIA roept alle leraren op om op woensdag 8 december om 14.00 uur op het Plein in Den Haag te komen demonstreren. Er wordt die middag met opblaasbare hamers gehamerd op een betere onderwijskwaliteit in het voortgezet onderwijs. Er zullen meerdere sprekers aanwezig zijn.

Tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen beloofden de politieke partijen gouden bergen. In april 2010 is er nog een motie aangenomen door de Tweede Kamer, waarin staat dat de lonen van leraren in 2010 moeten meegroeien met de marktsector. Niet bezuinigen, maar investeren in onderwijs, was het motto. Juist in tijden van recessie! Vorig jaar heeft de Tweede Kamer de motie Hamer aangenomen: het onderwijs in Nederland moet naar  de mondiale top 5. Daarvoor zijn veel nieuwe bevoegde en bekwame leraren nodig. Zonder goede arbeidsvoorwaarden en een redelijke werkdruk  krijgen we hen echter het onderwijs niet in en lossen we het lerarentekort nooit op.

Het voortgezet onderwijs heeft nu al vanaf 1 augustus 2010 geen lopende CAO meer en van de beloftes van de politiek is niets meer over. Het is nu vooral bezuinigen in plaats van investeren. Een schrijnend voorbeeld daarvan is de onverantwoorde bezuiniging op Passend Onderwijs.

LIA heeft de afgelopen maanden via diplomatieke wegen het kabinet proberen te overtuigen om juist te gaan investeren, maar dit is helaas zonder resultaat gebleven. LIA gaat er op 8 december bij de politiek op hameren dat leraren de valse beloftes zat zijn. LIA eist op korte termijn visie van het kabinet. Hoe gaat het kabinet bereiken dat Nederland snel in die top 5 komt? Geen woorden, maar daden.

Daarnaast wil LIA dat er nu ook écht wat wordt gedaan aan de hoge werkdruk in het voortgezet onderwijs. Voor het komende schooljaar wil LIA het trekkingsrecht – dat als lapmiddel wordt gebruikt om de werkdruk te verlichten - afschaffen en de klassen verkleinen tot maximaal 24 leerlingen. Dit zal zeker voor veel collega’s zorgen voor verlaging van de werkdruk.

LIA zal op woensdag 8 december aan de politiek een voorbeeld-CAO overhandigen voor de komende vier jaar. Een CAO waaruit wel visie op beter onderwijs spreekt. Met terugwerkende kracht eist LIA per 1 augustus 2010 een salarisverhoging van 2% en het plan van de vakantiekorting moet van tafel.

Wij hopen u op 8 december om 14.00 uur op het Plein te zien, om met uw hamer met ons mee te Hameren op Kwaliteit. Mocht u in het bezit zijn van een opblaasbare hamer, neemt u die dan mee! (Echte hamers zijn in verband met de voorschriften van de politie niet toegestaan)