Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Laatste reacties

2009-11-14 Rapport Onderwijsraad

14-11-2009

Op 13 november publiceerde de Onderwijsraad het rapport ‘Naar doelmatiger onderwijs’. Hierin staat dat de Onderwijsraad enerzijds wil dat leraren gaan tijdschrijven en anderzijds dat zij flexibeler inzetbaar worden. De Onderwijsraad vindt de huidige CAO maar lastig.

 

De eerste reactie van LIA-voorzitter Peter Althuizen voor radio 2 NCRV is: “Er is uit allerlei onderzoek al lang bekend dat leraren meer uren werken dan waarvoor ze betaald worden, daar hebben we geen tijdschrijven voor nodig”.

 

Leraren in Nederland hebben de grootste arbeidsproductiviteit van alle OESO-landen. Zij geven de meeste uren les en hebben de volste klassen. En waar klaagt de Onderwijsraad over: dat sommige CAO afspraken (zoals het maximum aantal lesuren en de afspraken over taakbeleid) "belemmerend werken in de zoektocht naar doelmatiger onderwijs".

 

Met andere woorden: er kan nog wel een schepje bovenop, want de kwaliteit moet omhoog, zonder dat het wat mag kosten. Dus waar Nederland nu al voor een dubbeltje op de eerste rang zit, moet dat een stuiver worden. We hebben ambities!
 

Het is onbegrijpelijk dat na de commissie Cornielje nu ook de Onderwijsraad  zo behulpzaam is om mee te denken hoe leraren nog meer uitgeknepen kunnen worden, over hoe ze  "doelmatiger" kunnen worden ingezet.  Wil men nu ècht bereiken dat nog meer bevoegde, bekwame en betrokken leraren het onderwijs de rug toekeren? 

 

Kwalitatief goed onderwijs vraagt goede leraren. De afgelopen tientallen jaren zijn er heel wat de klas uitgejaagd. Dit advies zal daar zeker  aan bijdragen.