Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Laatste reacties

2011-05-23 Terugblik CAO-actie

 Een terugblik op de actie van maandag 23 mei 2011

LIA wees samen met meer dan 600 leraren en onderwijsassistenten uit heel Nederland op maandag 23 mei vanaf het Plein in Den Haag de weg ... de weg naar de politiek die veel meer moet investeren in beter onderwijs in Nederland. LIA wilde met deze actie de CAO-onderhandelaars en de politiek duidelijk maken dat de concept-CAO voor 2011-2012 volstrekt onacceptabel is. De onderwijsvakbonden moeten met een voorstel komen dat recht doet aan de situatie in het voortgezet onderwijs en bij de politiek aankloppen voor meer investeringen. LIA heeft hiertoe zelf een model-CAO opgesteld.

De actie werd vergezeld door een verhelderend zonnetje en verfrissend windje, precies zoals LIA dat graag ziet. Onder begeleiding van muziek van Flip Noorman  en Hassan Abudaldah spraken de Tweede Kamerleden van D66 en PvdA zich uit tegen het destructieve onderwijsbeleid van het huidige kabinet. Zowel regeringspartij CDA als gedoogpartij PVV schitterden door afwezigheid. VVD-spreker Ton Elias accepteerde onze uitnodiging met bravoure, waarvoor onze oprechte dank. Zijn voorspelbare betoog kwam er echter op neer dat het kwaliteitsprobleem in het VO vooral door de leraren zelf wordt veroorzaakt. Dieptepunt was zijn verwijt dat de aanwezige stakers hun examenleerlingen in de steek hadden gelaten. Het mag duidelijk zijn dat Elias werd uitgejoeld en dat de (toch al kleine) groep VVD-sympathisanten in het onderwijs nu helemaal gedecimeerd is.

Zeer verhelderend was de toespraak van rector Martin Duivenvoorden. Hij legde uit dat er alleen al op zijn school met minimale veranderingen in het regeringsbeleid (bijvoorbeeld het afschaffen van de zogenaamd ‘gratis boeken’) veel geld naar veel wezenlijker zaken als werkdrukvermindering en een kleinere taakomvang kon worden geloodst. Dit is precies wat LIA ambieert: met deskundige en betrokken schooldirecties op constructieve en ambitieuze wijze strijden voor meer kwaliteit op de werkvloer. Helaas blijft Duivenvoorden een moedige eenling.

Een ludiek element tijdens de actie was het schoenwerpen naar de ‘meest incapabele’ onderhandelaar en politicus. SP-lid Jasper van Dijk stak hierbij natuurlijk al heel snel als zeer positief (en knap) af tussen types als Sjoerd Slagter (voorzitter VO-Raad) en Minister van Bijsterveldt. Echt fanatieke leraren konden in een speciaal ingerichte ‘nakijkhoek’ alvast aan het corrigeren van hun examens beginnen.

LIA kijkt terug op een succesvolle actiemiddag en weet dat er steeds meer aandacht komt voor het LIA-geluid. LIA wil al haar leden en alle in Den Haag en op scholen stakende leraren, onderwijsondersteunende collega’s en overige aanwezigen hierbij hartelijk bedanken. Extra dank voor stakende collega’s die door onwetende directies en collega’s niet werden gesteund. Zeer bemoedigend was de steun van twee Amsterdamse scholen, het Calandlyceum en de Open Scholengemeenschap Bijlmer, die met een grote groep aanwezig waren. Na Haaglanden en Rotterdam lijkt nu ook Amsterdam zich te hebben aangesloten bij onze strijd! LIA houdt u via deze site op de hoogte van het vervolg van de CAO-onderhandelingen.

LIA en het VO rekenen ook bij een volgende actie op u!

Onderstaande media geven een indruk van de actiemiddag:

Nu.nl
TV West (kijk vanaf 02.47)
Radio 3 (klik op Giel!, 23 mei 2011 en luister uitzending per uur 7.00-8.00 uur vanaf 00.41)
BNR-Nieuwsradio
De Volkskrant (online-versie)
Socialisme nu
NOS-Radio1-Journaal (LIA-actie bij het AOb-hoofdgebouw)