Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Laatste reacties

2013-11-09 CAO-gerommel

09-11-2013
Omdat de sociale partners er om de haverklap niet in slagen met een goede nieuwe CAO voor het Voortgezet Onderwijs te komen, loopt de vorige CAO dit jaar weer gewoon door. Lichtpuntje daarbij is dat er daardoor in ieder geval voor 2013-2014 geen verslechtering tot stand is gekomen. Helaas wordt er nu echter ook weer een jaar niets gedaan aan verbetering van de arbeidsvoorwaarden. De werkdruk wordt niet verlaagd, de beloning niet verbeterd. De klassen worden groter, het aantal lessen hoger. Leraren moeten aan steeds hogere eisen voldoen en aan onze autonomie wordt steeds meer getornd.

Door de recente ondertekening van het Nationaal Onderwijsakkoord en het Begrotingsakkoord lijkt er wat geld vrij te komen voor onderwijs, maar de berichtgeving daarover is zeer onduidelijk. Men spreekt enerzijds van 600 miljoen erbij, maar anderzijds zijn ook geluiden over ongedekte onderwijsinvesteringen niet van de lucht. We weten dus gewoon nog steeds niet exact waar we aan toe zijn.

Wel is duidelijk dat eventueel extra geld voor onderwijs alleen maar vrijkomt als de sociale partners zich bij de onderhandelingen voor de nieuwe CAO aan door het ministerie gestelde strenge voorwaarden houden. De hierin door de overheid opgelegde modernisering van de arbeidsvoorwaarden heeft er al toe geleid dat de traditionele onderwijsvakbonden in hun inzet voor de onderhandelingen over de nieuwe CAO voor het Primair Onderwijs nog voordat ze aan tafel zijn gegaan zelf spreken over een 'moderne', 'eigentijdse' CAO. Prachtige en gevaarlijke eufemismen voor het zagen aan de stoelpoten van de verworven rechten van leraren.

Dat belooft niet veel goeds voor de komende onderhandelingen voor de CAO voor het Voortgezet Onderwijs.



We hebben de reacties vanaf begin oktober op CAO-overleg geklapt hieronder geplaatst. Het sluit naadloos aan.
En de serie wordt vervolgd op CAO 2014 ??