LIA-nieuwsbrief 132: Contributieverklaring, LIA-Jaarrekening en -verslag en cao-perikelen
Geachte LIA- leden,Aflopende cao’s po en vo
Een paar dagen geleden hebben de traditionele onderwijsbonden en de VO-raad aangegeven dat er geen overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao vo per 1 oktober. Over een paar procenten salaris erbij leek wel overeenstemming mogelijk, maar over de verlaging van de werkdruk liggen de standpunten ver uit elkaar. Het overleg in het po met de PO-raad is nog gaande en daar ziet men nog wel mogelijkheden om tot overeenstemming te komen. De traditionele bonden hebben inmiddels al aangekondigd acties voor het vo te gaan voorbereiden.
Acties om de hoge werkdruk aan te pakken
Bij het afsluiten van de vorige cao (zowel voor po als vo) namen de onderhandelende partijen genoegen met een aardige inflatiecorrectie maar daarvoor hebben ze destijds het hele werkdrukverhaal aan de kant geschoven. Ondanks aandringen van LIA om de toen aangekondigde staking niet af te blazen (LIA ziet jaarlijks meer dan 100 collega’s - hetzij binnen een paar jaar na hun start in het onderwijs of anders vaak jaren voor het echte pensioen - er vol onmacht en teleurstelling vroegtijdig uitstappen, met inlevering van vaak veel geld en levensgeluk). Helaas vonden we bij de vorige cao geen gehoor voor onze argumenten en noodkreet en konden we als kleine vakbond niet voldoende collega’s bereid vinden om alleen hard door te zetten op acties en staking.
Hoe zal het nu gaan verlopen?
LIA had vorig jaar voor de werkdrukverlaging ingezet op 20 lessen van 50 minuten per week (po in minuten gelijk) en maximaal 24 leerlingen per klas (alles vastgelegd in de cao). De andere bonden zeiden toen hiervan hun speerpunt te zullen maken bij het afsluiten van een nieuwe cao in 2024. Welnu, die cao zou aanstaande dinsdag in moeten gaan en dat is, bijna traditioneel inmiddels, weer niet gelukt. Zo blijven we collega's schade berokkenen. LIA ziet nog steeds veel leden tot hun spijt en eigen nadeel te vroeg het onderwijs verlaten en we kunnen ons niet voorstellen dat dat beeld bij de andere bonden anders zou zijn, maar helaas geven ze daarover geen openheid.
Inzet nu op maximum lessen, een hogere opslagfactor per les en ‘kleinere klassen’?
De traditionele bonden geven niet duidelijk aan wat hun maximale klassengrootte nu exact is, hoeveel lessen per week een leraar in hun ogen maximaal ingezet mag worden en wat de opslagfactor dan precies moet zijn, maar ze geven wel aan dat de positie van de VO-raad in hun ogen onacceptabel is. Deze ‘sectorraad' wil alleen een afspraak in de cao opnemen dat alle scholen binnen drie jaar het taakbeleid tegen het licht moeten houden. LIA vindt dit uiteraard ook een bezopen standpunt en ziet dat de bestuurders op die manier alleen maar hun macht willen behouden, waarbij ze door kunnen gaan met het schuiven met leraren als pionnen in een spel. Net als de traditionele bonden wil LIA in ieder geval dat alle werkdrukverlagende maatregelen expliciet in de nieuwe cao komen te staan - maximum aantal lessen, maximum klassengrootte en een vaste opslagfactor voor voor- en nawerk, waarbij ook exact aangeven wordt welke werkzaamheden in de opslagfactor zitten en welke niet. Het moet voor iedere school en iedere leraar gelijk, eerlijk en haalbaar zijn.
LIA steunt acties, maar die moeten dan wel serieus en stevig zijn
LIA hoopt dat de traditionele bonden spoedig en duidelijk bekend zullen maken wat hun inzet precies is en wanneer en hoe ze serieuze actie gaan voeren als de VO-raad op het gebied van de werkdrukverlaging niet over de brug komt. LIA zal uiteraard de acties steunen, maar daarbij niet aarzelen om op te roepen tot hardere actie als de traditionele bonden weer met slappe hap - bijvoorbeeld actie na werktijd - aan komen zetten waar je geen bestuurder mee van zijn stuk krijgt. Staking is een serieuze optie voor ons en als die optie voor komt te liggen zullen we onze leden, zoals u van ons gewend bent, met een ledenpeiling bevragen. We houden u op de hoogte.
Jaarrekening en -verslag LIA 2023
Door na inloggen op onze website www.lerareninactie.nl het nieuwsitem ‘Jaarrekening en verslag 2023 LIA' te openen en vervolgens te klikken op de gelijknamige link, kunt u als LIA-lid het verslag inzien. Mocht u daarna nog vragen hebben, dan verzoeken wij u voor 14 oktober te reageren. Als er geen reacties komen, of als eventuele reacties zijn afgehandeld, dan beschouwen we het verslag als goedgekeurd.
Contributieverklaring
Op onze website kunt u hiervoor (wederom na eerst inloggen) een persoonlijk formulier downloaden. Klik na inloggen op contributieverklaring, rechtsboven onder mijn gegevens. Als u dit formulier tijdig (op sommige scholen voor 1 november) bij uw werkgever inlevert, dan kan uw vakbondscontributie fiscaal worden verrekend met de eindejaarsuitkering, voor zover uw schoolbestuur daarmee akkoord gaat.
Met vriendelijke groet,
Peter Althuizen
Voorzitter Leraren in Actie